Kunderna strömmar till när uppstickaren A3 flätar samman telekom och IT

Vd, Paul Moonga

Som enda börsnoterade telekom på Allbrights gröna lista hittar man IT- och telekombolaget A3. Den norrländska uppstickaren har verkat på marknaden sedan 2002 och under det nya namnet A3 sedan 2017. Med snart 18 års erfarenhet tvekar de inte på att de vet vad de gör – och vart de ska. Paul Moonga, vd på A3, berättar om ett bolag som kokar.   

Finns det ett behov av ett telekombolag som A3 i Sverige? Absolut. Det menar Paul Moonga, vd på A3 sedan 2017. Men att efterlikna de stora jättarna är inte avsikten. Istället har man valt att gå sin egen väg där telekom och IT flätas tätt tillsammans.  

För att backa bandet till år 2002. Det var nämligen då som AllTele såg dagens ljus som telekombolag. Ett par år senare bildades T3 Telecom, en lokal aktör i Vindeln i Västernorrland men som också verkade utanför regionen. I slutet av 2016 köptes T3 Telecom upp av AllTele.  

– Hösten 2017 integrerade vi dessa båda bolag och samma år bytte vi namn. Vi är den första som integrerar en teleoperatör med en IT-spelare och vi gör det på riktigt för att stå bättre rustade inför framtiden. Det är helt unikt och har stor relevans för de företag vi önskar adressera, säger Paul Moonga. 

”Vi är den första som integrerar en teleoperatör med en IT-spelare ”

Sedan starten 2002 har en rad förvärv av större och mindre bolag genomförts. Idag är det fyra telekom- och IT-bolag som gemensamt bildar grunden till A3.  

Vad som särskiljer A3 från andra bolag är att man som liten aktör kan arbeta snabbfotat och nära kunden, dessutom med ett attraktivt erbjudande som både omfattar telekom- och IT-tjänster. Paul Moonga ser stora möjligheter att kunna växa inom företagssegmentet som idag står för en tredjedel av omsättningen.  

– Vi är agila, solida och fantastiska när det gäller att ge kunden en positiv upplevelse. Vi verkar visserligen i hela Sverige men känslan är att vi är lokala.  

Vd, Paul Moonga

Från bolagets håll vill man gärna säga att det kokar – så vad är det egentligen som kokar? Paul Moonga nämner den hyperstarka och snabba tillväxten inom IT-tjänster som en av de bubblande rörelserna inom bolaget. Han nämner också deras partnerskap med lokala hockeyföreningar uppe i Norrland. Aktiviteter engagerar och till exempel när Umeås hockeylag Björklöven nu äntligen kan ta steget upp till elitserien kokar det både hos kunderna och medarbetarna hos A3. 

– Det är verkligen kul att se hur dessa aktiviteter engagerar alla. Går det bra för lagen går det bra för oss!  

Men det som kanske bubblar mest är att A3 som enda telekombolag återfinns på Allbrights gröna lista över hur företag klarar sig med jämställda styrelser och jämn könsfördelning på chefspositioner. Paul Moonga gläds förstås åt att man fick högst ranking och menar att det har ett bra signalvärde internt för ett litet bolag som växer. Samtidigt vill han poängtera att det bara är ett naturligt sätt att driva bolag. 

– I Sverige har vi stort fokus på jämställdhet och alla sneglar nervöst på vad Allbright ska presentera på sin lista. Men jag vill understryka att man ska känna att när man jobbar här så är det skicklighet och kunskap som avgör hur man tillsätter en roll. Nu råkade det bli så att hälften är kvinnor, vilket är bra. Det ger en hälsosam dynamik. 

Vd, Paul Moonga

Paul Moonga har en enkel filosofi som han vill bygga företagskulturen på. Devisen säger att om man ska bli framgångsrik bygger det på att det finns fantastiska och glada medarbetare. För nöjda medarbetare tenderar att prestera bättre vilket kunderna också kommer att uppleva. Detta i sin tur skapar ett friskt bolag som ger bra resultat.  

– Inget bolag är perfekt. Alla kan förbättra sig. Och alla kan påverka och föreslå förbättringar. Om vi alla tittar på att göra en sak bättre än igår kommer vi kollektivt att göra bättre från oss!  

För något år sedan hävdade en av de stora telekombolagen att de var först ut med att lansera SD-WAN (Software-Defined Networking in an Wide Area Network), en teknik för bolag med behov av skalbar, säker, och kostnadseffektiv internkommunikation. Men detta var felaktigt, möjligen var de först bland de stora. I själva verket hade A3 kunnat erbjuda SD-WAN under flera år.  

– Vi lanserade SD-WAN skarpt år 2017 och det är med denna tjänst som det blir tydligt hur IT och telekom smälter ihop och möts. I takt med bättre infrastruktur är SD-WAN vägen att på ett säkert sätt kunna knyta ihop flera kontor globalt till en lägre kostnad. Kunden får en bättre tjänst och möjligheter, utan att betala en förmögenhet. Och kunderna är mogna, berättar Paul Moonga. 

A3 som enda telekombolag återfinns på Allbrights gröna lista 

A3 är också bland de första på bollen med att integrera MS Teams med mobiltelefoner. Möjligheten att använda telefoni i kombination med marknadens mest använda mjukvareapplikation är ytterligare ett steg i de möjligheter som A3 vidareutvecklat. 

– De flesta har Office 365 och på detta sätt kan företag få både molnväxel och samarbetsverktyg i samma gränssnitt, vilket förenklar vardagen för våra kunder. Det enda som behövs är en app, menar Paul Moonga. 

Så vad är på gång nu och framåt?  

– Utvecklingstakten är hög och som litet bolag måste man fortsätta vara superagil. Det är inte viktigt att vara först, men i rätt tid med rätt tjänst, säger Paul Moonga och fortsätter: 

– Och jag tror att man kommer att se ännu bättre kapabilitet i de nätverks- och molntjänster vi har. Vilket i sin tur leder till bättre anpassade tjänster, appar och innehåll som man kan använda frigöra tid och fokus för det som är viktigt för en, oavsett om man är företagskund eller privatperson.  

Skribent: Eva Rydinger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: