Svensk Export – tillsammans kan vi vända utmaningarna till möjligheter

Ylva Berg, VD, Business Sweden

Signalerna om avmattning i världsekonomin är tydliga. Tillväxtmotorn Kina saktar av och den tyska industrin, viktig för Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet, visar på tydlig avmattning. I analys efter analys spås en nedgång i svensk export 2020, ett varsel om ökad arbetslöshet och mindre skatteintäkter.  

För ett litet handelsberoende land som Sverige brådskar det att hitta kreativa lösningar – nya innovationer för att säkra fortsatt hög export och tillväxt. Våra svenska stora exportbolag har bidragit stort till framväxten av den svenska välfärden och det är svårt att se hur Sverige skulle sett ut utan dem.  Innovation och problemlösning är grunden för våra framgångsrika svenska industribolag, men också för ”det svenska start-up undret”.  

Med en stigande temperatur,  vikande världshandel och en prognos för nedgång i svensk export finns det alla anledning att inventera och exploatera de möjligheter vi har. 

”Den svenska uppfinningsrikedomen har gjort svenska bolag världsledande inom smart industri, smarta transporter och smarta städer – lösningar som nu efterfrågas över hela världen.

Den svenska uppfinningsrikedomen har gjort svenska bolag världsledande inom smart industri, smarta transporter och smarta städer – lösningar som nu efterfrågas över hela världen. Med Australien i brand, smältande isar och alltfler dödliga oväder är det tydligt att klimatförändringarna  kommer att kräva stora förändringar i vårt sätt att bygga våra samhällen. Det behövs nya lösningar för att hantera mänsklighetens största utmaning någonsin – den gröna omställningen. 

Sverige har unika förutsättningarna att genom öppet och prestigelöst samarbete visa upp ny teknik och hållbara lösningar. Utveckla testbäddar för klimatsmarta system som går att skala upp. Varför inte målinriktat arbeta mot en vision att bli världens experimentverkstad för den gröna omställningen? 

Det behövs nya lösningar för att hantera mänsklighetens största utmaning någonsin – den gröna omställningen.

Det krävs att vi kraftsamlar och bygger ett starkt och nära samarbete mellan näringslivet, politiska beslutsfattare, universitet och högskolor för att göra Sverige till ett globalt nav för hållbara affärer och klimatsmarta lösningar. Det är min övertygelse att vi har förutsättningarna för detta – det svenska näringslivet står för goda värderingar, är generöst och samarbetsinriktat och Sverige har historiskt varit bra på att hitta nyskapande, bra lösningar på utmaningar i samhällsbygget. 

Med ett tydligt, attraktivt svenskt erbjudande som bygger på hållbara lösningar för de stora upphandlingar som pågår världen över kan svenska företag vara attraktiva partners för länder såväl som företag. Potentialen finns för Sverige att fortsätta bygga vårt välstånd genom att erbjuda hållbara lösningar och affärer till länder som har samma ambitioner som vi; att bygga långsiktigt hållbara samhällen som inkluderar fler. 

Skribent: Ylva Berg, VD, Business Sweden 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: